בשנים האחרונות מתקבלת תחושה בקרב הציבור הרחב על כך שבני הנוער פחות ערכיים ולא מעריכים את ההיסטוריה והמורשת של הקמת מדינת ישראל.
בין אם זה נכון באופן גורף או שלא – תמיד אפשר להציע פעילויות לנוער בנושא ארץ ישראל בדרכים שתהיינה מתאימות לתחומי העניין שלהם,
לאופי שלהם ולאופי הפעילויות שהם בדרך כלל מעדיפים וכך להציע להם ללמוד בדרך חווייתית, מקורית ומעניינת.
כאשר הנושאים מונגשים להם בדרך שהם מתחברים אליה – הם ישתפו פעולה וילמדו לא מעט.
מה התרומה של למידת הערכים?
כאשר מחפשים פעילויות לילדים ונוער הקשורות במדינת ישראל – אפשר לבחור לא מעט נושאים או כיוונים – מורשת קרב וסיפורים הקשורים להקמת המדינה, השפה העברית, חשיבותן של ערים מסוימות, דתות ולאומים במדינה ועוד.
את הנושאים הללו ניתן להעביר בדרך של לימוד או משחק, עבודת צוות או תחרות בין קבוצות וצוותים. התרומה – גם גיבוש והעברת זמן חברתי וגם למידת ערכים או נושאים שבבית הספר יהיה הרבה יותר קשה ללמוד בצורה של הרצאה או קריאה בספרים.
למה חשוב להקפיד על למידה ערכית?
האוכלוסייה במדינת ישראל נמצאת כיום בעיתוי חשוב ובעייתי. מקימי המדינה וחיילים שלחמו בשורות ארגוני הקמת המדינה עומדים לעזוב את העולם וביחד איתם סיפורי מורשת, סיפורי גבורה וחוויות אישיות שעיצבו את הקמתה של מדינת ישראל ואת הדרך שבה היא מתפקדת כיום.
העברת הידע והסיפורים מדור לדור חשובה בשנים האחרונות הרבה יותר משהייתה אי פעם קודם לכן ולכן חשוב לרתום את בני הנוער ללמידה ואימוץ הסיפורים על מנת להעביר אותם הלאה לדורות הבאים.
כדי לעשות זאת טוב ונכון – חשוב לאפשר להם למידה בדרכים מעניינות, כאלה שיהיה להם קל לשתף איתן פעולה ותהיינה מתאימות לתחומי העניין שלהם.
מה אפשר ללמוד בצורה חווייתית ומעניינת?
כל נושא הקשור במדינה או בתרבות הישראלית יכול להילמד בצורה נעימה, ידידותית וכמובן כזאת שמותאמת לקהל היעד של בני נוער:
- סיפורי הקמת המדינה.
- אופן פעולת השלטון בישראל.
- הפרדת הרשויות והכרות מעמיקה איתן.
- תרבות ישראלית ויהודית.
- הקשר בין דת ומדינה.
- מלחמות ישראל.
- אנשי מפתח בעיצוב אופי המדינה (פוליטיקאים ואנשי משפט).
- התפתחות השפה העברית.
- השתלבות ישראל במפה העולמית בתחומים רבים ושונים – מדע, רפואה, חברה ועוד.
- צבא ההגנה לישראל.
- תעשיית ההייטק והסייבר פורצת הגבולות בישראל.
- תחושת שייכות למדינה, לדת וללאום.